+40 722 305 194 office@eurostandard.ro

3DP / 3D inkjet printing – Printare inkjet tridimensionala

3dp-printing-printare-inkjet-3dTehnologia de printare tridimensionala 3DP (Three-Dimensional Printing) mai poarta si numele de 3D inkjet printing sau Plaster-based 3D printing (PP). Printarea tridimensionala a fost printre primele tehnologii 3D patrunse in Romania si reprezinta inca tehnologia favorita in domenii precum arhitectura si designul. Pana la aparitia tehnologiei LOM cu hartie, 3DP era singura tehnologie care permitea printarea 3D color.

Printarea tridimensionala 3DP implica utilizarea tehnologiei de printare injket pentru solidificarea unei pulberi introdusa camera de constructie (fabricare) a imprimantei prin lipirea particulelor cu ajutorul unui material liant.

Initial, modelul 3D CAD este convertit in sectiuni transversale (felii) ale obiectului si trimise apoi imprimantei. Un strat subtire de pulbere este introdus in platforma de constructie dupa care este intins, distribuit si compresat uniform cu ajutorul unei role speciale. Capul de printare aplica apoi jetul de material liant urmand structura (felia) proiectata a modelului 3D si rezultand astfel un layer al obiectului 3D din pulbere solidificata cu liant. Odata ce un layer este finalizat, platforma de constructie coboara cu exact grosimea unui layer, dupa care procesul de printare este reluat.

Prin repetarea operatiunii se vor construi layere succesive, unul deasupra celuilalt, pana la realizarea piesei finale. Pe masura ce procesul avanseaza, piesa este cufundata in pulbere, ceea ce constituie un suport natural pentru geometriile mai complexe.

Dupa finalizare si scoatere din camera de constructie, piesa finala se introduce intr-o cuva pentru indepartarea prin suflare a pulberii ramase in diversele cavitati si goluri. In cursul printarii liantului pot fi adaugate si culori, rezultand obiecte 3D color cu aplicabilitate in multe domenii.

In cazul pulberilor de amidon sau ipsos, piesele 3D printate sunt de obicei infiltrate cu material de etanșare sau cu intariotir pentru imbunatatirea duritatii si calitatii suprafetei. Pulberea ramasa in camera de constructie poate fi reutilizata la printarile ulterioare.

Costul echipamentelor bazate pe tehnologia 3DP / 3D inkjet printing incepe de la aproximativ 20000EUR insa pentru echipamentele industriale (pulberi PMMA si volume mari de constructie) poate depasi 150.000EUR

O alta tehnologia noua, numita 3D paper printing, imbina printarea inkjet cu tehnologia LOM. Straturi succesive de hartie sunt decupate in forma sectiunii transversale formand layerelemodelului 3D, iar acestea sunt lipite unul peste altul cu ajutorul unui cap de printare care aplica un jet de material adeziv. Tehnologia permite de asemenea printarea color a modelului 3D dorit utilizand cerneala inkjet obisnuita.

Acuratetea piese printate: medie spre buna

Finisarea suprafetelor printate: medie spre buna, aspect estetic (color)

Viteza de printare: foarte buna

Materiale utilizate: pulberi (amidon, ipsos, pulberi plastice PMMA, alte tipuri)

Avantaje tehnologie 3DP / 3D inkjet printing:

Viteza mare de printare, materiale nu foarte scumpe; prototipuri 3D printate full color cu impact vizual maxim. Functionare silentioasa a printerelor 3D, echipamentele pretabile in mediul office

Dezavantaje tehnologie 3DP / 3D inkjet printing:

Modele 3D destul de fragile, necesita intarire prin infiltrare pentru imbunatatirea rezistentei mecanice. Rezolutie si suprafata medii ca nivel de finisare. Gama de materiale limitata. Manipularea pulberilor, curatarea piesei si infiltrarea pentru intarire pot genera praf si deranj in mediul office.
Aplicatii tehnologie 3DP / 3D inkjet printing:

Printarea color are aplicabilitate in multe domenii unde aspectul vizual are importanta maxima: arhitectura, design conceptual, modele marketing, vizualizare stiintifica, educatie.
Prezentare video tehnologie 3DP:

 

Sursa articol: http://www.zspotmedia.ro/blog/printare-3d/