Print digital
Printul digital reprezinta o reproducere a unor imagini digitale pe o suprafata fizica. Este folosit in general pentru personalizarea mediilor de printare (hartie, carton)
Procesul difera de litografie*, flexografie** si de presarea tipografica in mai multe moduri:
- fiecare print poate fi diferit, deoarece matritele tipografice nu mai sunt necesare, ca in metodele traditionale.
- Nu se mai iroseste atat de multa cerneala si hartie, deoarece nu mai este necesara recolorarea unei imagini pana se aduce saturatia potrivita si nu mai este nevoie de verificare pentru inregistrarea si pozitionarea hartiei.
Cearneala sau tonerul nu patrund si pe verso-ul colii, asa cum se intampla in cazul cernelii obisnuite, ci formeaza un strat subtire pe suprafata foii. Pentru a nu se sterge, de cele mai multe ori se mai aplica unele proceduri suplimentare pentru o mai buna fixare. Astfel, in cazul tonerului, se utilizeaza un “lichid de fuziune” supus unui proces termic, iar in cazul cernelii, pentru uscare, aceasta este supusa razelor UV.
Deoarece sunt foarte putine setari initiale care trebuie efectuate, printul digital este foarte util pentru realizarea de prototipuri rapide si tiraje reduse pot fi executate la costuri mult mai mici.
Printul digital este folosit pentru printuri personalizate sau pentru imprimare cu date variabile, de exemplu, in cazul cartilor pentru copii, care sunt personalizate cu numele copilului si cu imagini specifice.
Sistemul de printare la cerere utilizeaza, de asemenea tiparul digital, pentru tiraje mici de carti cu un numar variabil de pagini si tehnici diferite de legare.
* litografia, conform DEX online, este o metoda de reproducere si de multiplicare pe hartie a textelor, desenelor, figurilor, prin utilizarea de negative imprimate pe o piatra speciala, calcaroasa;
** tipar inalt care foloseste forme preparate dintr-un material flexibil si elastic.
Print paper
Hartia pentru imprimare poate fi disponibila intr-o multitudine de dimensiuni, grosimi sau grade de finisare, precum si pe diferite nivele de calitate, durabilitate sau rezistenta. O hartie destinata printarii poate fi folosita si pentru pictura, desen sau arta grafica. Dar, de cele mai multe ori, nu va avea rezistenat, durabilitatea sau grosimea necesara ca in cazul in care ar fi fost proiectata special pentru acestea.
Principalele trasaturi distinctive ale hartiei pentru printat sunt suprafata mult mai moale si lipsa grosimii colilor respective. Acest lucru o face ideala pentru imprimare.
Unele dintre cele mai populare tipuri de hartie pentru print sunt River BFK, Arches, Cooperplate si German Etching. Arches si Rives au o varietate limitata de nuante. O categorie de hartie printabila, numita “proof paper” este creata, de obicei, din fibra de lemn si are o suprafata mai dura si mai durabila.
In functie de gradul de prelucrare, hartia poate fi grupata in:
- hartie cu strat protector (cretata);
- hartie fara strat protector (necretata) – este un tip de hartie care nu a fost supusa tratarii cu un pigment protector, care ar fi avut rolul de a reduce gradul de absorbtie al materialului si de a creste netezimea acestuia.